Predrag Palibrk

programer - client tech lead, Playstudios

Oblast: game development

Predragovo obrazovanje bilo je klasično za programera — nakon završetka Petе geogradske gimnazije (prirodno-matematički smer), upisao je Elektrotehnički fakultet u Beogradu, smer Softversko inženjerstvo. Danas radi u kompaniji Playstudios, gde je imao priliku da radi na projektu Tetris, što je bilo novo iskustvo i za kompaniju i za Predraga. Ipak, najponosniji je na igru Riders Republic, jer je to prvi veliki projekat na kom je rado kao gameplay programer. Trenutno se bavi razvojem game engine-a i pravljenjem internih alata za druge timove u okviru kompanije (artiste, programere i dr).

Uz sve to, imao je priliku da bude mentor mlađim kolegama i u Ubisoftu i Playstudios-u, kao i da učestvuje na raznim Game Jam-ovima. Bio je učesnik i na jednom od Skroz Kežual panela, gde je zajedno sa još dvojicom kolega iz drugih firmi davao uvod u gejming industriju iz ugla programera. Sve u svemu, mentorstvo je nešto što jako voli i deo je Karijere 4.0 zato što bi voleo da je ovakav ili sličan program postojao pre nego što se i sam zaposlio u industriji.

Pitamo Predraga

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Matematika.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio (i od koga)?

Možda nije zapravo savet, ali i dalje nešto što sam naučio od mog mentora u Ubisoftu Beograd. Na početku moje karijere u toj firmi, rekao je meni i drugim mlađim kolegama da nikad ne oklevamo da ga pitamo nešto ili tražimo pomoć. I zaista je uvek bio tu za nas. Kad god je nekom od nas bila potrebna pomoć, on bi sedeo zajedno s nama i po više sati dok ne rešimo problem.

Tu sam prvenstveno naučio da je važno tražiti pomoć, naročito na početku karijere. Ali, možda jos važnije, da je jako važno biti otvoren i dostupan drugim kolegama da traže pomoć od tebe. Mislim da je čak i vaznije od završavanja nekog konkretnog taska, jer u tom slučaju ne samo da tvoje kolege mogu nešto od tebe da nauče, već i ti od njih.

Koji savet bi danas dao 18-godišnjem Predragu?

Ne plaši se grešaka i neuspeha jer iz toga i dalje možeš nešto da naučiš.

Šta te je najviše iznenadilo kada si počeo da radiš?

Iskreno me je iznenadilo koliko zapravo nisam znao, to jest nisam umeo da primenim u praksi neke stvari koje sam naučio na fakultetu. Dosta stvari sam tek kroz rad naučio.