Nikola Novković

DevOps inženjer, Symphony

Oblast: development

Vazduhoplovstvo, pa IT sektor? Moguće je. A pravi primer za to je Nikola, koji je završio Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu i u njoj se zaposlio odmah nakon završetka srednje škole kao Administrator mreže. Onda je završio Tehnički fakultet „Mihailo Pupin” u Zrenjaninu. Na Vazduhoplovnoj akademiji je učestvovao u kreiranju novog IT smera „Bezbednost informacionih sistema u vazduhoplovstvu” i prvoj generaciji tog smera bio je razredni starešina.

Nakon toga se otisnuo u privatni sektor kao DevOps inženjer, ali mu je rad sa mladim ljudima ostao blizak kao nešto što ga je ispunjavalo. Kao mentor Karijere 4.0 želi da u mladim ljudima probudi entuzijazam i ljubav prema IT industriji koju i sam poseduje: „Želim da im otvorim jedan novi, beskonačan svet mogućnosti koji funkcioniše kao Sandbox — nema kraja…”

Pitamo Nikolu

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Fizičko vaspitanje.

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Razredni.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio (i od koga)?

„Šta god da radiš, gledaj da radiš kako treba. I gledaj da si uvek potreban ljudima.” — moj otac.

Šta te je najviše iznenadilo kada si počeo da radiš?

Kada sam prešao u IT sektor iznenadilo me je koliko ljudi je spremno da ti pomogne kao junioru, da imaju strpljenja da sede i odgovaraju na tvoja pitanja (slično kao kada sam ja objašnjavao deci u školi).