Nenad Pantelić

softver inženjer — medior, Velsera

Oblast: razvoj softvera (s fokusom na biotech)

Nenad je oduvek bio đak za primer — završio je prirodno-matematički smer u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji kao đak generacije svog smera sa Vukovom diplomom, a onda i Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, smer Računarska tehnika i softversko inženjerstvo sa prosekom 9,8. Zato nije ni čudo što u dosadašnjoj karijeri ima i industrijskog i predavačkog iskustva— jedno vreme je aktivno radio kao frilenser, zatim kao student demonstrator, pa saradnik u nastavi na matičnom fakultetu, gde je držao nastavu iz predmeta u domenu računarskih nauka i elektrotehnike.

Ako misliš da je to sve, debelo se varaš. Tokom studija je držao pripremnu nastavu učenicima osnovne škole iz odeljenja specijalizovanih za matematiku za takmičenja iz informatike, radio je na startap projektima u domenu obrade podataka i neurolingvistike kao softver inženjer, a ima iskustva i u open-source domenu kao contributor. Trenutno radi kao softver inženjer u kompaniji Velsera u data departmanu na multicloud projektima, integracijama sa eksternim izvorima podataka i sl. Pored svega ovoga, drži i jedan predmet na matičnom fakultetu kao predavač iz industrije.

Pa, zašto bi onda bio još i mentor na Karijeri 4.0? Zato što bi mu bilo zanimljivo i korisno da je kao učenik mogao da učestvuje u programu poput ovog. Po Nenadu, dobar savet, informacija ili usmerenje nekada znače i više od konkretne pomoći, direktnog prenošenja znanja i sl, a programi poput ovog prave značajnu vezu između maturanata i industrije i neposredno prenose iskustva, što pomaže đacima u sagledavanju situacije i svega onoga što ih čeka. Ili Nenadovim rečima: „Kako u ovom vatrometu tehnološkog razvoja i bujanju koncepata, tehnologija, kompanija… prepoznati ono što je za tebe, odakle naučiti nešto, kako isprobati nešto, kako steći neko novo iskustvo, učestvovati u nekim programima koji mogu značajno da utiču na CV itd. Da sam u takvoj situaciji, bilo bi mi korisno da imam nekog industry buddy-ja sa kojim mogu da se posavetujem.”

Pitamo Nenada

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Matematika i istorija.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio?

Ako hoćeš nešto kvalitetno da uradiš za to moraš da izdvoijš dosta vremena i posvetiš se — to vidim kao dobar savet koji mi je pomogao da budem detaljan i temeljan.

Drugi bi verovatno bio — kada dobro organizuješ svoje vreme, možeš mnogo toga da postigneš i posvetiš se svim domenima koji te interesuju i koji su ti važni.

Koji savet bi danas dao 18-godišnjem Nenadu?

Sada imaš najviše vremena, iskoristi ga pametno 🙂.

Šta te je najviše iznenadilo kada si počeo da radiš?

Da dobrog profesionalca ne čini samo to koliko je dobar inženjer, koliko je talentovan i predan, već je vrlo važno da dobro komunicira sa kolegama, prepoznaje kritične situacije i na njih pravilno reaguje.