Kosta Grujčić

softver inženjer 2, Microsoft Development Center Serbia

Oblast: veštačka inteligencija, data science

Kostino obrazovanje i karijera od početka se vrte oko matematike i informatike. Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu — gde se vrlo uspešno takmičio iz informatike, a potom i informatiku na Matematičkom fakultetu — koji je završio kao student generacije računarskih smerova.

U Microsoft Development Center Serbia je došao kao praktikant, a sada već dve godine radi kao softver inženjer. Deo je Mixed Reality tima i radi na modelima mašinskog učenja za bolje razumevanje ljudi i okruženja u kojem se nalaze.

Između ostalog, ima iskustva i kao mentor praktikantima u okviru svog tima, što znači da je vrlo orno prihvatio poziv i za Karijeru 4.0. U ovom programu od Koste možeš da očekuješ da ti skrene pažnju na važne stvari kada je reč o studiranju i kasnije traženju prve prakse ili posla, kao i da te uputiti u neke od detalja svog posla i na ličnom primeru pokaže šta je dobro, a šta ne.

Pitamo Kostu

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Profesori analize i linearne algebre.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio i od koga?

Matematika je mnogo važna u našoj oblasti (Filip Panjević, bivši menadžer mog tima).

Koji savet bi danas dao 18-godišnjem Kosti?

Najbolje se uči na tuđim greškama.

Zašto želiš da učestvuješ u programu Karijera 4.0?

Mislim da postoji raskorak između obrazovanja i onoga što je neophodno za posao. Cilj mi je da približim stvarno radno okruženje nekom ko je još uvek u srednjoj školi i nema jasnu predstavu o studijama ili poslu.