Georgina Kolarić

glavna projektna menadžerka, Vega IT

Oblast: projektni menadžment

Smisao za upravljanje projektima Georgina je izgradila kroz srednju stručnu školu „Milos Crnjanski” u Kikindi na smeru Tehničar za zaštitu životne sredine i Fakultet tehničkih nauka na smeru Mehatronika — robotika i automatizacija. Master je završila prva u generaciji i samim tim dobila nagradu za najboljeg studenta promocije.

Kako kaže, najvažnija stvar kojom se profesionalno bavila je rad sa drugim ljudima jer je kroz njega sazrela i naučila da sasluša sagovornika, kao i da gleda stvari iz drugog ugla — da se stavi u cipele sagovornika i da razume njegovu perspektivu. Projekat na koji je najponosnija je projekat „Lala i Sosa” na Institutu BioSense, gde je programirala robota Lalu da se kreće po GPS koordinatama.

Trenutno radi na razvoju procesa i procedura koji će joj pomoći u radu sa klijentima i edukaciji ljudi. Osim u kompaniji Vega IT, do sada je radila u još dve kompanije i u svakoj se našla u ulozi mentora.

Pitamo Georginu

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Matematika.

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Moj brat.

Najbolji savet za karijeru koji si dobila (i od koga)?

Da nikada ne odustajem i da se uvek borim za ono što želim (od mog brata).

Šta te je najviše iznenadilo kada si počela da radiš?

Uticaj međuljudskih odnosa na moj napredak. Ono što me je iznenadilo jeste koliko sam brža i progesivnija kada imam kolege koji su kolegijalni i spremni da dele svoje znanje.

Naravno, i loša iskustva su me puno toga naučila. Početak karijere je najteži jer se očekuje da odrastemo prvog radnog dana, a svaki izazov sa kojim se susretnemo je velik kao planina i uglavnom je međuljudske prirode. Tako da je jako važno pored tehničkog znanja razvijati i komunikacione sposobnosti.