Filip Novović

data inženjer, Bosch

Oblast: mašinsko učenje

Filip je završio Matematički fakultet, smer Informatika. Među najvažnijim projektima kojima se bavio izvaja rad na inovacionom projektu TOP98 u kom je bio deo tima zaduženog za obradu i optimizaciju data procesora koji pružaju podatke velikom timu data scientist-a na različitim projektima.

Ima veliku želju da nastavi sa istraživačkim radom u vidu doktorske disertacije,  jer je u pisanju master rada u kom je razvijao sistem za detekciju opasnog preticanja u stvarnom vremenu uživao, a po kretanju industrije nakon nekoliko godina vidi da su tehnologije kojima se bavio sve popularnije.

Filip ima iskustva i kao mentor, u kompaniji Bosch je vodio praksu u oblasti mašinskog učenja a predavao je i na konferenciji namenjenoj matematičarima Srbije.

Do sada držao praksi u Boschu za poziciju Machine Learning inženjera, a prosšle godine sam bio i predavač na konferenciji namenjenoj matematičarima Srbije.

Upoznaj mentora bolje

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Programiranje.

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Nisam imao jednog, ali su mi uzori uglavnom sportisti koji poseduju disciplinu primenjivu u svim segmentima života.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio (i od koga)?

„Odgovor će ti brže dati kompajler nego ja“ – Ivan Čukić, asistent, u želji da ne teoretišem već da u samom kodu isprobam uvek svoje ideje.

Koji savet bi danas dao 18-godišnjem sebi?

Neka ti svaka ideja prođe kroz ruke, daj svoj maksimum i budi otvoren po pitanju problema na koje nailaziš i nemoj da se plašiš da iskažeš svoje ideje i postavljaš pitanja.

Šta te je najviše iznenadilo kada si počeo da radiš?

Nisam imao mnogo iznenađenja, kroz priču sa profesorima smo osetili šta znači rad u firmi