Dušan Jakšić

projektni menadžer, Bosch

Oblast: razvoj softvera

Dušan je završio srednju elektrotehničku školu „Nikola Tesla” u Beogradu, a zatim i Visoku elektrotehničku školu na smeru menadžment da bi kasnije specijalizirao poslovnu ekonomiju na Visokoj ekonomskoj školi. U paraleli sa studiranjem počeo je i sa poslovnom karijerom, što kaže da je bilo uzročno-posledično po obe sfere 🙂.

Od poslova na kojima je bio angažovan posebno izdvaja rad u kontakt centru, gde je stekao ogromno iskustvo u komunikaciji sa ljudima različitih životnih dobi, profesija, kultura i svih drugih različitosti jednog društva. U industrijama u kojima je radio na vođenju projekata ima bar jedan na koji je ponosan ― prvo je razvoj novog kanala prodaje i proizvoda za jednu telekomunikacionu kompaniju u Srbiji, a drugo ulazak u rolu Agile Mastera koja mu se dopala toliko da je nastavio time da se bavi.

Ponosan je što svoj entuzijazam uspešno prenosi kolegama kada se nađe u situaciji da vodi timove. Kaže i da je bio mentor toliko puta da ga i dan danas i bivše i sadašnje kolege zovu mentorom. Takođe, u nekoliko navrata je praktikantima završnih godina fakulteta bio prvi kontakt u profesinalnoj karijeri i pomagao im da donesu odluku u kom domenu da nastave da se razvijaju nakon završetka praske. A od Karijere 4.0 ima jednako velika očekivanja:

„Očekujem da mladi mogu da čuju iskustva različitih ljudi. Kad kažem različitih, mislim na ljude koji su išli različitim putevima u pravcu školovanja i profesinalno. Da mogu da slušaju i da pitaju. Da budemo tu za njih jer je većina u tim godinama neodlučna. Da budemo nepristrasni i da ne namećemo ono što mi mislimo da je ispravno, već da im damo opcije i da ih navedemo da sami sebi daju odgovor. I da razumeju da se se poslovna karijera gradi, orjentiše, čak i menja za 180 stepeni ako veruju u sebe i svoje želje.”

Pitamo Dušana

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Informatika.

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Razredna starešina.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio (i od koga)?

Od jednog od dva menadžera na nepredvidive i naizgled bezizlazne situacije: Go with the flow i Fake it ’till you make it!

Zašto učestvuješ u programu Karijera 4.0?

Želim da budućim generacijama ove zemlje bude dostupno sve što nije bilo dostupno mojoj generaciji ― diverzitet na tržištu rada i da ima posla za svakog.