Olga Savić

programer i menadžer profesionalnog razvoja, Vega IT

Oblast: software development

Olga je Novosađanka koja je do posla u kompaniji Vega IT došla preko završene gimnazije „Svetozar Marković”, osnovnih (Računarstvo i automatika) i master studija (Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije) na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Odmah po završenim master studijama postala je deo Vega IT tima, za koji kaže da je odličan izbor za mlade programere na početku karijere. Tu se najčešće bavila aktuelnim front-end tehnologijama, prateći najbolje prakse i radeći kao deo tima sa programerima iz različitih zemalja. Njen tehnički napredak pratio je i napredak u kompaniji, pa je pre dva meseca dobila ulogu development lead-a. Na taj način se istovremeno i tehnički usavršava radeći na komercijalnim projektima i unapređuje komunikacione veštine pomažući kolegama da imaju konstantan napredak.

Pitamo Olgu

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Matematika.

Koji savet bi danas dala 18-godišnjoj Olgi?

Ne treba se plašiti izazova, jer su oni neophodni za napredak.

Šta te je najviše iznenadilo kada si počela da radiš?

Posao čini mnogo više od samog obavljanja zadataka. Tu su ljudi, od kojih se najviše uči. Iskustvo i saveti starijih kolega umnogome znače, posebno na početku karijere. Na čestim tim bildinzima stvaraju se prijateljstva, a postoje i benefiti za kolege različitih interesovanja.

Zašto želiš da učestvuješ ovom programu?

Želela bih da prenesem svoje iskustvo talentovanim mladim ljudima i podelim sa njima savete koji bi meni mnogo značili kada sam išla u srednju školu, jer u tom momentu programiranje nije bilo toliko popularno, pogotovo među devojčicama.