Luka Matković

programer, Infostud

Oblast: veb-development

Koliko je karijerni put dinamičan i nepredvidiv pokazuje činjenica da je jedan farmaceut završio u IT sektoru. Luka je završio Gimnaziju ,,Svetozar Marković” u Subotici, prirodno-matematički smer 2009. godine. Kako je oduvek gajio veliku ljubav prema prirodnim naukama — matematici, fizici i hemiji, prilikom upisa na fakultet preovladala su hemijska interesovanja, pa je upisao i završio farmaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Nakon četvorogodišnjeg rada u apoteci, programiranje je postepeno od hobija postalo posao, pa tako sada već tri godine radi kao programer na sajtu Poslovi Infostud. Pored toga, može da se pohvali da su danas neki studenti kojima je bio mentor na studentskoj praksi i hakatonu postale njegove kolege.

Pitamo Luku

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Matematika.

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Nisam imao uzora, ali sam posebno poštovao profesora fizike u gimnaziji zbog njegove strasti prema znanju, nauci i što nas je naučio da se fokusiramo na suštinu problema i na rešenje, a ne da samo zadovoljimo formu u vidu ocene i puke reprodukcije naučenog.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio i od koga?

„Znanje je jedino što niko ne može da nam oduzme.” — profesorka istorije

Šta te je najviše iznenadilo kada si počeo da radiš?

Više spoznaja nego iznenađenje — da znanje koje stekneš na fakultetu polaganjem ispita nije najbitnije, već tvoj odnos prema poslu, želja za konstantnim učenjem i ljudi i poznanstva — stvarajte što više kontakata, družite se.