Kosta Kuprešak

partner, lider profesionalnog razvoja i programer, Vega IT

Oblast: praćenje profesionalnog razvoja kolega i razvoj veb-aplikacija

Kosta je još u osnovnoj školi razvio ljubav prema programiranju, krenuvši od implementacije prvih programa u QBasic-u do samostalne instalacije Linux distribucija u 8. osnovne. Preko opšteg smera gimnazije, obrazovanje je nastavio na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu na smeru Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, gde se opredelio da se usavršava u razvoju veb-aplikacija.

Karijera 4.0 za Kostu nije prvo mentorstvo. Ulogu mentora ima više od tri godine i pomaže kako praktikantima sa fakulteta, tako i kolegama da savladaju nove tehnologije. A već je učestvovao i u programu Karijera 4.0.

Od mentorstva očekuje sjajnu atmosferu, deljenje znanja i zanimljive diskusije iz bilo kog segmenta IT života. A dobro zna i da je mentorstvo dvosmerna ulica. Nada se da će kroz Karijeru 4.0 uspeti da podeli svoje iskustvo i prenese znanje, ali isto tako i da nauči mnoštvo novih stvari i da mu se otvore novi vidici koji će mu pomoći da postane još bolji mentor. Kao menti, od Koste možeš da očekuješ entuzijazam, otvorenost, spremnost na diskusiju, posvećenost i liderstvo.

Pitamo Kostu

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Matematika i informatika.

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Linus Torvalds.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio i od koga?

„Pokušaj, ako pokvariš nešto zvaćemo majstora”, rekao mi je tata kada sam prvi put instalirao samostalno Ubuntu u osnovnoj školi.

Zašto želiš da učestvuješ u ovom programu?

Želim da pomognem i inspirišem druge da se ostvare u IT oblasti, te da im budem uzor i mentor kakvog bih voleo da sam ja imao.