Jovica Turčinović

partner i lider salesforce tima, Vega IT

Oblast: programiranje, CRM, web development, SaaS, PaaS

Jovica danas živi i radi na relaciji Beograd – Inđija – Novi Sad, a na sličnoj relaciji se i školovao. Najpre je završio STŠ Mihajlo Pupin u Inđiji, pa onda i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu (Master studije računarstva i informatike, smer računarske nauke). Sticajem okolnosti, nakon studija je godinu dana radio kao profesor u srednjoj školi i predavač na FTN-u iz predmeta vezanih za programiranje.

Katedru je zatim zamenio karijerom u javnom preduzeću, gde je radio na informacionom sistemu organizacije i na nivou opštine učestvovao u projektu razvoja geografskog informacionog sistema. Pored toga, dugi niz godina je bio posvećen i startap projektima koji su, kako kaže, bili sjajna prilika za razvijanje tehničkih i netehničkih veština.

A onda su ga pre 12 godina kolege sa fakulteta i osnivači kompanije Vega IT pozvale da im se pridruži. S obzirom na dužinu staža i količinu stečenog znanja u Vega IT je radio na raznim stvarima: veb-projektima, enterprise rešenjima (godinama je radio u farmaceutskoj industriji na rešenju koje koriste sve najveće farmaceutske kompanije sveta u svojim fabrikama), a od pre koju godinu je i lider salesforce tima. Kada ga pitate da opiše šta je salesforce priznaje da ga je teško opisati u jednoj rečenici, ali da je ono što njega čini srećnim u ovoj krijeri prilika za ogroman rast, mogućnosti, konstantan rad na sebi i razvijanje kompetencija.

Osim toga što je gradio svopstvenu karijeru, Jovica je pomagao i drugima — godinama je bio mentor na studentskim praksama, mentor kolegama, kao i lider profesionalnog razvoja. Zato ćeš kroz Karijeru 4.0 od njega moći da čuješ razna iskustva iz različitih tipova kompanija i organizacija rada, kao i da naiđeš na potpunu otvorenost i pristupačnost.

Pitamo Jovicu

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Majkl Džordan.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio?

Okruži se sa boljim ljudima od sebe i budi spreman da nesebično deliš znanje — jer deleći sa drugima i sam učiš i dodatno utvrđuješ naučeno.

Koji savet bi danas dao 18-godišnjem Jovici?

Potraži savet i ne boj se da pitaš. Prepoznaj iskusnog sagovornika na temu koja te zanima.

Šta te je najviše iznenadilo kada si počeo da radiš?

Radio sam u različitim okruženjima, i dobra i loša su me naučila raznim veštinama. Nakon dolaska u Vega IT prijatno sam se iznenadio koliko kvalitetno okruženje može da utiče na napredak.