Jelena Ljuboja

menadžer u oblasti strateškog savetovanja sa fokusom na tehnološki i finansijski sektor, PwC

Oblast: strateško savetovanje, digitalna transformacija

Od obrazovanja u Jeleninom CV-u stoji VIII beogradksa gimnazija, osnovne i master studije na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, (smer Statistika, aktuarska i finansijska matematika), a od kompanija i radnih mesta PwC (IT revizija i savetovanje), Vip Mobile (IT revizija) i opet PwC (Strateško savetovanje). Najponosnija je na projekat definisanja digitalne agende jedne velike banke, a ono na čemu trenutno radi je spajanje dve banke.

I pre nego što se zaposlila i danas rado pomaže mlađima ili manje iskusnima od sebe — tokom studija je držala časove matematike učenicima osnovnih i srednjih škola, a tokom karijere je bila mentor mlađim kolegama, čiji razvojni put i dalje prati. Kao Karijera 4.0 mentor smatra da je najvažnije da dobiješ odgovore na svoja pitanja, pa tako od Jelene možeš očekivati da ti prense znanja vezana za prakse i zaposlenje, kako to izgleda, kako da se organizuješ, kako da tokom studiranja uđeš u korporativni svet i da budeš spreman za njega… Sa druge strane, može ti pomoći i oko više tehničkih pitanja: kako odabrati osnovne i master studije, kako kombinovati osnovne i master studije, itd. Naravno, posredi svega toga su i „meke” veštine, kojih u konsultantskom poslu treba na pretek 🙂.

Pitamo Jelenu

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Uzor su mi bili ljudi koji rade nešto što drugi percipiraju kao nemoguće. To su za mene bili astronauti.

Najbolji savet za karijeru koji si dobila?

Karijera će se sastojati od uspešnih i manje uspešnih projekata. Ali ono što je važno jeste da se iz tih manje uspešnih nešto nauči — što brže to bolje. Samo tako možemo da radimo na sebi, izlazimo iz komfor zone i budemo spremni da naučimo nešto novo. Kroz učenje, inoviranje i spremnost na gubitak, možemo stvoriti (i stvaramo) nešto sjajno.

Koji savet bi danas dala 18-godišnjoj Jeleni?

Nastavi da radiš, da se ne plašiš mašte i velikih ciljeva. I jedan manje ličan: tokom razvojnog puta susretaćeš se sa dosta kolega čiji ciljeve moraš da razumeš i koji mogu biti skroz u drugom smeru od tvog. Na tebi je da to prihvatiš i izvučeš najbolje iz toga, a možda i da im pomogneš.

Zašto želiš da učestvuješ u ovom programu?

Želela bih da pomognem svojim mlađim (i budućim kolegama) da se pronađu i snađu u korporativnom svetu, da podelim sa njima šta će ih možda sačekati na tom putu, kao i da im dam vetar u leđa da budu inovativni, otvoreni, da cene sebe ali i da imaju realna očekivanja. Dodatno, preko posla će upoznati mnogo divnih ljudi, a ukoliko su zainteresovani, uz otvorenost, mogu steći dobre prijatelje, koji ih razumeju i podržavaju na karijernom putu.