Bojan Tadić

rukovodilac inženjeringa, Devtech

Oblast: razvoj softvera i organizovanje timova

Ako premotamo film unazad, saznaćemo da je Bojan završio Politehničku srednju tehničku školu u Beogradu na smeru Robotika i fleksibilni proizvodni sistemi, a onda i Fakultet organizacionih nauka na smeru Informacione tehnologije. Dugo je radio kao programer — na velikim sistemima koji se razvijaju decenijama i koje koriste milioni korisnika, kao i malim VR aplikacijama koje moraju da budu predstavljene javnosti za tri meseca.

Ipak, uvek će reći da je ponosan na timove koje je izgradio i inženjere koje je podučavao. Pored toga što se uključio u Karijera 4.0 program, trenutno se bavi razvojem mentorskog programa u Devtech-u, gde sa kolegama gradi novo okruženje za brzi razvoj mladih talenata.

Bojan je inače inženjerski menadžer u Devtech-u, što znači da svakodnevno gradi i vodi timove ka kreiranju softverskih rešenja. Kako su timovi miks ljudi različitih veština, njegov posao je da ih usmerava, da im pomaže i ponekad radi sa njima kako bi se dobio najbolji rezultat. Ako već ovo nije dovoljno dobra preporuka, treba da znaš da Bojan može da ti približi kako izgleda struka koju si izabrao, u kojim sve smerovima možeš da se razvijaš, da te ohrabri i motiviše kroz različite primere iz prakse da probaš, pogrešiš, pa i promeniš svoj put.

Pitamo Bojana

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Programiranje.

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Stariji brat.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio i od koga?

Uradi ono što si rekao da ćeš da uradiš — moj prvi mentor, Nemanja.

Šta te je najviše iznenadilo kada si počeo da radiš?

Kompleksnost sistema. Neki sistemi su nesagledivi i konstantno se menjaju. Niko ne poznaje ceo sistem i teško je definisati šta je potrebno napraviti. To je bio šok za mene, pošto sam kroz obrazovanje imao jasne zadatke koje treba rešiti.