Ana Svitlica

programer i lider profesionalnog razvoja, Vega IT

Oblast: veb programiranje

Nakon završenog školovanja u Gimnaziji Isidora Sekulić (prirodno-matematički smer), Ana je upisala Fakultet tehničkih nauka (smer Računarstvo i automatika). Tokom četvrte godine studija, odlučila je da prikupi više praktičnog znanja i zaposlila se u kompaniji Vega IT, gde je ostala i nakon završenih studija.

Kako to inače i bude, na početku karijere je radila na jednostavnom projektu, koji joj je pomogao da započne razvoj svojih komunikacionih veština na profesionalnom nivou. Nakon toga je prešla na projekat na kom je i danas, a gde se bavi razvojem platforme za onlajn učenje.

Paralelno sa programiranjem, bavila se i mentorskim radom, pa je svoje znanje delila kako sa kolegama, tako i sa praktikantima. Mentorski rad nedavno je zamenila ulogom Development Lead-a (lidera profesionalnog razvoja), što znači da njen posao danas uključuje praćenje i usmeravanje napretka kolega. Dakle, Ana je potpuno spremna za sva tvoja pitanja.

Pitamo Anu

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Matematika.

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Ilon Mask.

Koji savet bi danas dala 18-godišnjoj Ani?

Budi radoznala. Svaki postupak i svaka reč imaju svoje „Zašto?“, a na tebi je to da otkriješ i iz toga naučiš.

Šta te je najviše iznenadilo kada si počela da radiš?

Najviše me je iznenadilo to što svakodnevni rad programera zahteva vrlo dobro razvijene komunikacione veštine. To definitivno nije u fokusu kada se neko sprema za ulogu programera.