Aleksandra Vujanac

projektni menadžer i lider profesionalnog razvoja, Vega IT

Oblast: vođenje projekata, rad sa ljudima, liderstvo

Aleksandra nije baš odmah uplivala u programerske vode. Šta više, završila je Zrenjaninsku gimnaziju društveno-jezički smer, a tek za fakultet izabrala Ekonomski u Beogradu (smer Statistika, informatika i kvantitativne finansije). Na fakultetu se više zainteresovala za informatiku i odlučila da upiše front end development kurs u Novom Sadu. I tako se i prekvalifikovala za front end developerku.

Godinu dana je radila kao developerka pre nego što je postala Digital Project Manager. Pored te pozicije koja podrazumeva organizaciju i upravljanje projektima i ljudima, već godinu dana je i lider profesionalnog razvoja kolega unutar projekt menadžment tima. Smatra da su lični razvoj i obrazovanje najvažniji segmenti njene karijere, a najveći ponos oseća kada mentoriše kolege u timu i prati razvoj njihovih karijera. Ili kako kaže: „Pratiti nečiji rad, trud i koliko neko sebe daje je nemerljivo iskustvo. Mislim da je to najbolji način da vidimo sebe, kao i gde se nalazimo u svojim karijerama.”

Pitamo Aleksandru

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Matematika i likovno.

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Nastavnica srpskog jezika, koja mi je bila razredni starešina.

Najbolji savet za karijeru koji si dobila?

1. Prihvati odmah da ni jedan radni dan neće teći kako je prethodno isplaniran. Biti fleksibilna predstavlja veštinu koja može biti moćnija od dobrog planiranja, jer se nepredviđene situacije svakodnevno dešavaju.

2. Ne pretpostavljaj, pitaj i saslušaj.

Šta te je najviše iznenadilo kada si počela da radiš?

Iznenađenje koje me je sačekalo pri zaposlenju je količina fokusa koju imam za obavljanje posla u toku radnog dana, ali i ono čuveno da što više naučiš to si svesniji koliko zapravo ne znaš.