Aleksandra Drecun

predsednica/savetnica/vlasnica, Intersection, Svetska banka, ETF, Matematicki institut SANU, MK fondacija, Genial i Genial Science

Oblast: menadžment, razvoj nauke, genetika, transfer znanja i tehnologija

Aleksandra je završila Treću beogradsku gimnaziju, Pravni fakutet Univerziteta u Beogradu i postdiplomske studije na Univezitetu Harvard u SAD. Više puta je bila mentorka srednjoškolcima, studentima i mladim naučnicima, a sada se priključila i Karijeri 4.0 kako bi ti pomogla da stekneš samopouzdanje u pogledu svojih sposobnosti i razmišljanju o budućim zanimanjima, školovanju u zemlji i inostranstvu, i vrednosnosnom sistemu.

Za detaljniji opis svega što Aleksandra radi, veži pojas. Ona je predsednica Centra za nauku i inovacije Intersection, suosnivačica Genial i Genial Science, direktorka za Evropu Harvard Alumni Asocijacije, potpredsednica European Science Engagement Association, savetnica Svetske banke za kapitalne investicije, članica programskih komiteta Evropske komisije za nauku i inovacije za Horizont 2020 i Horizont Evropa, i članica Trilateralne komisije. Blisko sarađuje sa Fondacijom za nauku SAD i Naučnom fondacijom Irske. Učestvuje u brojnim evropskim naučnim projektima, i posebno se bavi temama odgovornog istraživanja i inovacija, rodne ravnopravnosti u nauci, naučne komunikacije i nauke o podacima. Članica je saveta Matematičkog instituta SANU i Matematičke gimnazije, i angažovana je na Elektrotehnickom fakultetu UB, u okviru međunarodnih projekata.

Bila je i generalna sekretarka Ministarstva finansija, savetnica Vlade Srbije za Nacionalni investicioni plan, i predsednica Upravnog odbora Beogradske filharmonije. Dobitnica je nagrada Nikola Tesla i Milutin Milanković, i dve Oktobarske nagrade Grada Beograda. Jedna je od osnivačica Ženske vlade. Malo li je 🙂

Pitamo Aleksandru

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Filozofija.

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Roditelji.

Najbolji savet za karijeru koji si dobila?

Da odem na profesionalno usavršavanje u inostranstvo.

Zašto želiš da učestvuješ u ovom programu?

Poštovanje prema naporima Inicijative „Digitalna Srbija” i spremnost da podržim mlade ljude u ostvarivanju njihovih potencijala i ostvarivanju snova.