Aleksandar Ivanović

senior rukovodilac inžinjeringa, Microsoft Development Center Serbia

Oblast: softversko inžinjerstvo, Azure SQL Managed Instance, programiranje u oblaku, baze podataka, distribuirani sistemi

Aleksandar je nakon specijalizovanog matematičkog odeljenja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, upisao ETF, smer za računarsku tehniku i informatiku, a nakon pauze od šest godina, ove godine vratio se na fakultet.

Da će se baviti programiranjem do kraja života shvatio je već na okružnom takmičenju iz programiranja u sedmom razredu osnovne škole. Tokom osnovne i srednje škole  učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike.

Prva praksa u Microsoft razvojnom centru Srbija je bila u Bing timu, na razvoju modela za mašinsko učenje za prepoznavanje slika hotela i restorana u različitim zemljama.  Tokom prakse bavio se i razvojem portala BubbleBee iz koga se razvio daleko popularniji portal Petlja.

Nakon druge godine fakulteta  otišao je u Menlo Park u Kaliforniji  na praksu u kompaniji Facebook i razvio distribuirani sistem za efikasno treniranje modela za mašinsko učenje, za segmentaciju korisnika radi distribuiranja reklama. Karijera ga je vodila dalje u Njujork i London, kao i u startap LotusFlare. Po povratku u Srbiju, karijeru je nastavio u Microsoft razvojnom centru Srbija, gde vodi tim zadužen za performanse proizvoda Azure SQL Managed Instance koji je PaaS (platform as a service) ponuda za SQL server u Microsoft Azure oblaku.

 

Pitamo Aleksandra

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Informatika i fizičko vaspitanje.

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Ljudi bez čije podrške ne bih postigao ni 1 posto stvari koje sam postigao – moji roditelji.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio i od koga?

Od svog prvog menadžera — mnogo je bolje biti realista nego perfekcionista.