Aleksandar Ilić

menadžer proizvoda, Microsoft Development Center Serbia

Oblast: menadžment proizvoda

Aleksandrova priča je jedna od onih koje se ređe čuju. On je neko ko je otišao iz Srbije, ali je rešio da se vrati. Naime, nakon završene 12. beogradske gimnazije i Elektrotehničkog fakulteta (računarski smer), otišao je u Švajcarsku na master studije posle kojih je radio kao programer. Prvi zvanični posao je dobio u startapu koji je bio usmeren na putovanja, ali se posle tog posla ipak vratio u Beograd i počeo da radi kao menadžer proizvoda (Product Manager) u Microsoft Office timu u Srbiji.

Kao najkorisniju stvar u karijeri vidi konstantno suočavanje sa stvarima koje su mu nepoznate, a posebno je ponosan na projekat koji je sam izgurao u celosti tokom studija (mobilna aplikacija) i na ono što danas radi u Office timu (s obzirom na to da radimo na cutting-edge AI tehnologiji).

Aleksandar je u svojoj karijeri već bio mentor — novozaposlenima u američkom startapu, kao i praktikantima u Microsoft-u. To iskustvo sada želi da iskoristi u Karijeri 4.0 jer smatra da bi mu bilo jako korisno da je mogao da učestvuje u sličnom programu kada je on bio u srednjoj školi. Takođe, želja mu je da prenese svoje znanje o menadžementu proizvoda jer ne postoji dovoljno „zvanične“ edukacije i materijala na tu temu, a potrebe za stručnjacima u ovoj oblasti nisu zanemarljive.

Dakle, ako bismo sumirali, od Aleksandra možeš da očekuješ razgovore na temu studiranja u Srbiji, studiranja u inostranstvu, karijere u IT-u, ali i nešto specifičnije teme poput menadžmenta proizvoda, programiranja i razlike između rada u startapu i velikoj korporaciji.

Pitamo Aleksandra

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Istorija, engleski jezik i matematika.

Najbolji savet za karijeru koji si dobio i od koga?

Stariji brat me je savetovao da idem u inostranstvo na master studije, i to smatram kao veoma važan događaj za razvoj moje karijere.

Koji savet bi danas dao 18-godišnjem Aleksandru?

Da se manje plašim nepoznatog, da prihvatam sve uzbudljive prilike na koje naiđem, i da se više fokusiram na praktično znanje na studijama (a manje na teoriju), pošto je to ono što donosi prednost kasnije u karijeri.

Šta te je najviše iznenadilo kada si počeo da radiš?

Koliko posao može biti zabavan i zanimljiv kada sebe pronađeš u nečemu.