digitalizacija

Prvih 100 dana Digitalne Srbije

By септембар 27, 2017 No Comments

Našoj zemlji nedostaje 15.000 IT stručnjaka. Za poslednjih sedam godina, broj IT oglasa povećao se šest puta. IT kadrovi nisu dovoljno stručni. Osnovna škola ima informatiku, nema informatiku kao obavezan predmet. PayPal radi, ne radi. ‘Oće taj Apple store ikada da se pojavi u Srbiji? A gde je pečat?

Sve su to naslovi poslednjih par godina u medijima, ali i izazovi sa kojima se IT zajednica u Srbiji i regionu susreće svakodnevno. Svi pričaju o tome kako je teško, kako je nemoguća misija bilo šta promeniti ili uraditi u Srbiji a da je pribilžno 21. veku kada je IT industrija u pitanju. Da to ne ostane samo slovo na papiru, da ne bude da samo pričamo kako neto nije dobro, IT zajednica i biznis su rešili da nešto urade po tom pitanju.

29. maja je promovisana Inicijativa Digitalna Srbija gde su predstavljene osnivačke kompanije: Infostud grupa, Microsoft Development Centre Srbija, Nordeus, PricewaterhouseCoopers, Ringier Axel Springer, Seven Bridges, Startit, Telekom i Telenor.

To su velike i uspešne kompanije, ali ono što je meni bitnije je da su to devet najhrabrijih kompanija koje su rešile da nešto urade i pokušaju da promene sve one stvari koje sam pomenuo malopre. To su kompanije okupljenje oko zajedničkog i vrlo jasnog cilja: digitalizacija Srbije, u svakom mogućem smislu. Inicijativa Digitalna Srbija (DSI) ima za cilj da gradi i ojača sve aspekte uspešnog digitalnog i visoko-tehnološkog inovacionog ekosistema.  Želimo da iskoristimo ovu deceniju i povedemo digitalnu transformaciju u Srbiji. Naš cilj je da stvorimo okruženje u kome će srpske tehnološke kompanije, svaka u svojoj oblasti, postati regionalni lideri i samim tim dovesti do otvaranja novih radnih mesta, kao i do većeg kvaliteta života.

Često nas pitaju zašto smo tihi? Sa razlogom. Radimo na vrlo važnim i sistemskim stvarima, za koje do sada niko nije imao resurse a ni znanja. Stvarima kao što su promene u obrazovnom sistemu i zakonodavnom okviru su dve najveće oblasti rada naše organizacije. Promene su same po sebi teške, spore i zahtevaju dosta pažnje kako bi se uradile na pravi način.

Da bi jedna ozbiljna organizacija poput Digitalne Srbije mogla uspešno da funkcionise, potreban je tim eksperata koji tu istu organizaciju podižu na zdrave noge i vode kroz ovu, do sada neistraženu teritoriju punu prepreka na svakom koraku. Zato nam je trebalo dosta vremena da kreiramo tim koji je danas potpuno operativan.

Moje ime je Nemanja Čedomirović, znamo se sa raznih konferencija i meetup-a, a ponajviše iz PHP Srbije, IT Girls-a i Agile Coaching Srbije. Sa mnom u izvršnoj kancelariji je Veronika Tasić, prekaljeni konsultant sa digitalnom biografijom, koja je radila sa malim i velikim kompanijama ali i sa institucijama širom Balkana.

Kako sam potekao iz zajednica i čvrsto verujem u deljenje znanja kroz sve te organizacije, videvši šta sve planira Digitalna Srbija da uradi i koji su ciljevi i misija, ali i nakon dosta razgovora sa osnivackim kompanijama, ubeđen sam da je ovo priča koja će svima nama doneti bolju budućnost, a ponajviše se radujem što će naša deca sutra imati bolje uslove za život, bolje školstvo, regulisanije zakone, a sve to zato što je Digitalna Srbija pomogla da se neke stvari promene.

Da ne bi ovaj monolog trajao previše, i da ne bude samo još jedna priča bez konkretnih rezultata, podeliću sa vama top tri informacije šta smo sve to uradili dok smo kreirali tim i postavljali organizaciju na noge, a koje imaju svoju konkretizaciju, dok su ostale još uvek u procesu:

1. Platforma Petlja je sada zvanična platforma koja se koristi u osnovnim školama kako bi osnovci učili programiranje. I to ne bilo kakvo! U pitanju je najsavremenija platforma (kakvih ima samo par u Evropi) gde se uči Python onako kako to 21. vek nalaže. Vreme Paskala i Delfija je iza nas. Inicijativa Digitalna Srbija je pomogla u početnom osnaživanju organizacije da se usmeri na pravi put, da se postave procesi i da se podrži ceo projekat. Takođe, Petlja je do sada bila pomenuta 1546 puta u medijima, impresivan rezultat, složićete se. Ono što predstoji je velika kampanja koja ce pomoći Petlji da se skalira na sve razrede i sve nivoe obrazovanja od osnovne do srednje škole. U tome će nam trebati pomoć svih vas ovde ali i cele IT zajednice u Srbiji. O tome ćemo tek pisati i pričati u nadolazećim mesecima.

2. Pored Petlje, kreirali smo prvi program za startape koji ce svim startapima u Srbiji omogućiti da lako dolaze do korporativnih klijenata i prvih beta testera, koji će njihove aplikacije testirati na enterprajz nivou. Ako je iko ovde pokušao da pokrene neki startap zna koliko je teško doći do korporacija, a tek kakva je nemoguća misija “ubediti” iste te klijente da pored gomile svojih internih softvera krenu da testiraju ili koriste baš vaš. Kroz ovaj program startapima će taj put biti daleko lakši i jednostavniji.

3. Pomenuo sam da radimo i da ćemo raditi na unapređenju poslovnog okruženja za  digitalne transformacije. Jedan od njavažnijih zakona za ovu oblast je i nedavno na Vladi  usvojen Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju. Digitalna Srbija je dala preporuke državi za fleksibilnija rešenja u domenu digitalnog identitata građana sa ciljem da se omasovi korišćenje digitalnog potpisa koje je trenutno na veoma niskom nivou.

  • Sam zakon postavlja dobre osnove za elektronsko poslovanje ali se suštinsko unpređenje očekuje tek od podzakonskih akata koje je država najavila u sledećem periodu (ima ih 17)
  • Digitalna Srbija namerava da pruži podršku i aktivno učestvuje u partnerstvu sa državom u oblikovanju pomenutih podzakonskih akata

Ono što takođe mogu da podelim sa vama je da od nedavno imamo prvog člana Inicijative koji se priključio nakon lansiranja organizacije u maju. U pitanju je Institut BioSense. Pozivam sve vas da pogledate njihov sajt i oduševite se kada vidite sta su ti ljudi sve uradili na polju agrokulture. Priključivanje nove kompanije kao redovnog člana Inicijative nam je još jedan od pokazatelja da radimo pravu stvar i da je mnogo kompanija i pojedinaca zainteresovano da bude deo naše priče jer svi verujemo u iste stvari i delimo iste vrednosti.

Da imamo podršku cele zajednice u Srbiji govore nam i podaci kada je poseta našeg sajta u pitanju, manje od 50% je iz Beograda, a sve ostalo je iz cele Srbije. To su sjajni podaci jer je to znak da se za nas čulo širom zemlje a i još jedna potvrda da je Srbija i Beograd i mnogo drugih gradova i krajeva. Zalažemo se digitalnu transformaciju, inovacije i preduzetništvo svuda.

Šta nas čeka do kraja godine?

1. Pomoć timu Petlje da prikupi sredstva za dalji razvoj i skaliranje na sve nivoe školstva

2. Realizacija programa za startape kroz konkretne akcije

3. Pomoć u vidu predloga izmena i dopuna zakona koji se dotiču IT industrije generalno

Da li je teško? Apsolutno.

Da li je moguće? Apsolutno.

Da li smo na pravom putu? Apsolutno.

Čvrsto verujem da ćemo uspeti, zato što #ZnamDaMozemo!

 

 

Nemanja Čedomirović

About Nemanja Čedomirović

Digital Serbia Initiative

Leave a Reply