Sinoć je u okviru događaja „Mladi i privreda – realnost i budućnost startapa u Srbiji”, održana panel diskusija o trenutnom stanju omladinskog preduzetništva u Srbiji i tome šta nas očekuje u budućnosti. Događaj je održan u organizaciji Privredne komore Srbije i Privrednog foruma mladih kao završetak projekta „Karavan omladinskog preduzetništva“.

Branko Milutinović, predsednik UO Inicijative Digitalna Srbija, otvorio je diskusiju pričom o četvrtoj tehnološkoj revoluciji i neizvesnoj budućnosti koja nas čeka kada mnoga zanimanja budu zamenjena veštačkom inteligencijom i mašinama. Ipak, Branko ističe da su to jako dobre vesti za malu i nerazvijenu zemlju poput Srbije.

Oni koji prvi krenu da se spremaju za budućnost imaju priliku da preskoče sve ostale. Mi smo u odličnoj poziciji kada su u pitanju visoke tehnologije i nauka i ovo je istorijska šansa da Srbija bude među vodećim zemljama sveta. Mi kroz Inicijativu Digitalna Srbija želimo da se postaramo da se to desi.

Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije istakao je ulogu edukacije kao najbitnijeg činioca u promenama koje nam slede. Mnoga naša deca se školuju za zanimanja koja za 15 godina neće postojati i to je ono o čemu treba više da se priča. Kao osnovni zadatak države kada je u pitanju preduzetništvo, Vesović naglašava obezbeđivanje fer tržišne utakmice i zaključuje da je zajedno sa edukacijom to glavna stvar na koju bi trebalo da se fokusiramo u procesu digitalne transformacije.

Predstavnik kabineta premijerke, Nenad Paunović, govorio je o inicijativama vlasti, posebno u oblasti edukacije, kojima žele da pripreme mlade u Srbiji za već pomenute izazove koji ih očekuju. Između ostalog to su uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, kao i povećanje kapaciteta na tehnološkim fakultetima u Beogradu, ali i u drugim gradovima u Srbiji.

Profesor Živoslav Tešić je u ime Beogradskog Univerziteta istakao preduzetništvo kod mladih kao izuzetno značajnu ideju na kojoj se već radi kroz nekoliko projekata. Centar za transfer tehnologija je prvi korak u povezivanju privrede i akademije, koji studentima omogućava bavljenje preduzetništvom i inovacijama kroz kreiranje inovacionih centara i inkubatora.

Svi panelisti su imali optimističan ton kada je u pitanju budućnost startap scene u Srbiji. Nenad Paunović je naglasio da Vlada Srbije želi da pomogne razvoj domaćeg startap ekosistema i pozvao je sve koji imaju ideju šta bi na tom polju trebalo uraditi da se jave i daju svoj predlog predstavnicima Vlade.

Ono što su i Mihailo Vesović i Branko Milutinović istakli kao mogući kamen spoticanja u razvoju domaćeg ekosistema jeste nedovoljna tolerancija na neuspehe i greške koji su sastavni deo preduzetništva. Branko je još dodao i to da, iako je optimističan, situacija u ovom trenutku nije dobra iz još nekoliko razloga. Pre svega zbog zastarelih zakona koji u mnogim oblastima koče preduzetničke inicijative, edukacije koja nije dovoljno prilagođena potrebama privrede kao i zbog odliva mozgova koji nas može ostaviti u situaciji da startape neće imati ko da pokreće, jer će oni najbolji otići iz Srbije.

Nenad Paunović je istakao da je zbog izazova koji se tiču pre svega zakonodavstva, značajna saradnja države sa Inicijativom Digitalna Srbija i sličnim organizacijama, jer su i mnoge razvijenije države u dilemi kako da regulišu stvari koje se tiču novih tehnologija i preduzetništva, te da je stoga neophodna kooperacija države, privrede i akademije na ovim poljima.

Olga Mirkovic-Maksimovic

About Olga Mirkovic-Maksimovic

Leave a Reply